Objavljeno: 01.03.2019

Priča o kolagenu, „must take“ proizvodu.

Imate 35 ili više godina i želite biti što dulje mladoliki? Potrebno je djelovati iznutra tako da u prehranu dodate odgovarajući tip kolagena i hijaluronsku kiselinu. Oni će vas održavati, uz zdrav život i prehranu, mladima.

Prošla je i 35-ta i moje tijelo sada mi vraća duplo na loša odnošenja prema njemu. Oporavak od napora traje dulje, koža lica ima neželjena crvenila, uočavam bore oko očiju i na čelu, nakon neprospavane noći tri dana ne mogu doći k sebi. Organizam lagano stari i sada traži posebnu pažnju da bi ga očuvala zdravim, lijepim i vitalnim.

Ja sam pronašla svoj eliksir mladosti. Kolagen ampule Skinage od Yasenke su me oduševile. Na meni i mojoj majci pokazale su izuzetno pozitivan učinak pa ću vam objasniti kako djeluju i zašto su tako dobre.

Starenjem se smanjuje proizvodnja kolagena

Prve ozbiljne znakove starenja kao posljedicu gubitka kolagena i hijaluronske kiseline primjećujemo nakon 40-te. Posljedica manjka kolagena se osjeti u cijelom tijelu i dolazi do ubrzanog starenja kože, loše kvalitete kose, noktiju, zuba, poremećaja metabolizma, poremećaja imunološkog odgovora i koštano-mišićnog sustava.

Znakovi nedostatka kolagena su znakovi starenja, a to su:

- obješena koža zbog gubitka čvrstoće i elastičnosti kože,

- promjena kvalitete i teksture kože,

- umorni izgled lica, pad tonusa i gubitak volumena,

- pojačana suhoća i grubost kože, pojava bora.

 

Na smanjenje kolagena utječe, osim godina, i
- izlaganje UV sunčanim zrakama, alkohol i pušenje, previše ugljikohidrata u prehrani, menopauza, stres.

Što su kolagen i hijaluronska kiselina?

Kolagen je najzastupljenija bjelančevina u ljudskom tijelu, izgrađuje vezivna tkiva u organizmu, a nalazi se u KOŽI, KOSTIMA, HRSKAVICI, TETIVAMA. Vezivno tkivo je jedno od temeljnih tkiva koje povezuje stanice, čine ga stanice i tvar među stanicama. U toj međustaničnoj tvari nalazi se hijaluronska kiselina i kolagenska vlakna. Hijaluronska kiselina ima sposobnost vezanja vode i zadržavanja vode u tkivu te na taj način:  hrani i hidratizira kolagen, stimulira proizvodnju kolagena,  poboljšava hidrataciju kože i održava elastičnost kože.

 

Gubitak kolagena može se smanjiti prirodnim putem

Zdravim navikama, tjelesnom aktivnošću i unosom namirnica bogatih kolagenom (na primjer govedine, piletine, ribe, morskih plodova, jaja) nadoknađujemo prirodni gubitak kolagena. Međutim kolagen je velika i složena molekula i samo 27% od hranom unesenog kolagena tijelo iskoristi. Zato treba posegnuti za sintetičkim kolagenom. Najbolji izbor je kolagen tipa I, riblji kolagen koji dolazi u manjim dijelovima, peptidima, da ga organizam što više iskoristi. Postoje goveđi i pileći kolagen, a riblji je najbolji izbor jer ima dokazanu veću apsorpciju i veću bioraspoloživost.

 

5 razloga zašto su tekući oblici ribljeg kolagen hidrolizata, hijaluronske kiseline i vitamina C najbolji za kožu:

1. Tekući oblici omogućuju brzu apsorpciju te snažniji učinak (za razliku kolagena u hrani i drugih oblika dodataka prehrani). Tijelo upije 90% kolagen hidrolizata unutar 1 sat nakon uzimanja.

2. Kolagen hidrolizat sakuplja se u koži i zadržava do 2 tjedna.

3. Stimuliraju proizvodnju novog kolagena (aminokiseline i vitamin C).

4. Ublažavanju znakove starenja kože već nakon 8 tjedana uzimanja.

5. Ublažavju postojeće duboke bore, poboljšava se zategnutost kože, utječu na hidrataciju i elastičnost kože.

Primjena kolagena direktno na lice

Nije znanstveno dokazan učinak i djelotvornost krema s kolagenom. Molekula kolagena je prevelika da bi prošla kroz kožu i kreme s kolagenom djeluju samo površinski  tako da daju prividno zatezanje.
U kremama za kožu birajte pripravke koji sadrže anti-age sastojke kao što je retinol, hijaluronska kiselina, biljni ekstrakti, vitamin C.

Nadam se da ste shvatili  kako treba ulagati iznutra da bi znaci bili vidljivi izvana. Kombinacija zdrave prehrane, zdravog načina življenja, boravka na svježem zraku, izbjegavanjem stresa, uzimanjem dodataka prehrani sa kolagen hidrolizatom i hijaluronskom kiselinom i odabir Vama najbolje kozmetike urodit će plodom i produžiti Vam tijek i kvalitetu života uz ljepši i mladoliki izgled.

Na Vama je da utječete na svoj životni put.

 

*Izvor stručnih informacija i autor slike1 i slike 2: Tamara Čuk Radović dr.med.spec. dermatovenerolog "Utjecaj kolagena na zdravlje i izgled kože".

 

Tanja Vručina Klarić mag.pharm. blog magistre Tanje

 

Komentari

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!