Objavljeno: 13.09.2018

Imate probleme s nosom i disanjem? Škaklja Vas grlo, svrbe oči? Vrlo je vjerojatno da patite od peludne hunjavice.

Peludna hunjavica je alergijska reakcija na pelud koja se nalazi u zraku. U rujnu je, u većini Hrvatskih krajeva, sezona alergija zbog cvatnje ambrozije, a rinitis je najčešći simptom. Jednostavno rečeno alergijski rinitis su problemi s nosom. Ti problemi uključuju začepljen nos, vodenasti sekret koji curi iz nosa, svrbež, kihanje. Ne zvuči strašno ali je jako neugodno za osobu koja boluje od tih simptoma. Smanjena je kvaliteta življenja, oboljele osobe su iscrpljene, razdražljive, podložne infekcijama. Ne liječenje može dovesti do komplikacija. Češće komplikacije rinitisa su začepljenje i upala sinusa. To je onda popraćeno glavoboljama, pritiskom u glavi i zahtjeva medicinsku pomoć lijekovima ili postupcima čišćenja sinusa. Alergijska reakcija može biti praćena i izraženim očnim simptomima kao što su crvenilo očiju, suzenje i svrbež.

Teško je izbjeći alergen, pelud ambrozije, koja je svugdje oko nas. Pacijenti koji boluju od alergije na pelude trebaju se pripremiti za alergijsku sezonu. Potrebno je dva tjedna prije početka sezone uzimati antihistaminike, a ako ste zakasnili odmah ih uvedite u terapiju. Kod težih problema s dišnim putevima liječnici će odrediti terapiju koju trebate uzimati sve dok se pelud nalazi u zraku. Izbjegavajte boravljenje na otvorenom, redovito se tuširajte da isperete pelud sa sebe. Najmanje peludi u zraku je nakon kiše, a najviše kada je sunčan dan sa vjetrom.

Odgovor bolesnika na alergijsku reakciju ovisi o tome koliko je djelotvorna njihova barijera u nosu i jak imunološki sustav. Barijera u nosu onemogućuje prodiranje alergena u dublje slojeve tkiva gdje bi pokrenuo alergijski odgovor. U ljekarnama se mogu nabaviti pripravci za nos koji rade barijere u nosu i smanjuju izloženost peludu. Ti proizvodi dolaze u obliku sprejeva za nos i u nazivu im piše Allergy. Nos držite prohodni s kapima koje sadrže dekongestive, a ako vam se pune sinusi onda ih čistite pomoću roga to jest sustavom za ispiranje nosa. Rog napunite toplom vodom, otopite priloženu morsku sol i polagano ulijevate u jednu nosnicu. Otopina prođe kroz nos, očisti ga i izađe van kroz drugu nosnicu. Od dodataka prehrani mogu pomoći kapsule crnog kima i pripravci koji sadrže antioksidans astaksantin.

Djevojčica primjenjuje sustav za ispiranje nosa

Na slici je djevojčica koja primjenjuje sustav za ispiranje nosa.

Nemojte trpjeti i  čekati da alergija prođe samo od sebe ili da dobijete komplikacije, reagirajte i djeluje na vrijeme da što više ublažite simptome. Želim vam zdravu i uspješnu jesen uz što manje alergijskih poteškoća.

 

mag.pharm. Tanja Vručina Klarić

Blog magistre Tanje

Komentari

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!