Objavljeno: 15.06.2018

Automatski skrenem pogled kada vidim trudnicu da puši. Kao da se sramim gledati je, a ustvari žao mi je bebice u trbuhu. Cigareta je jedan od najgorih izuma ikad. S vremenom prestane biti užitak i postane užasna navika bez koje više ne ide.

Koliko jak treba biti razlog da buduća majka prestane pušiti?

Priznajem, nisam se dovoljno trudila da odviknem moje prijateljice, trudnice pušačice. Razlog je što su pružale otpor bilo kakvom savjetu protiv pušenja.  Jedan od argumenata bio je da su mnoge mame pušile u trudnoći pa su se bebe rodile zdrave.  Jesu li? Ako je beba zdrava kod rođenja (možda samo malo manje tjelesne mase) ne znači da neće biti problema tokom odrastanja.

Duhanski dim štetan je za odrasle i za nerođenu bebu. Nikotin ulazi u krvotok pušačice i dio u bebino maleno tijelo u razvoju. Smanjen je dotok kisika do bebe, a kisik joj treba za pravilan razvoj. Znanstvenici su ustanovili da je povećana vjerojatnost raka maternice u žena čije su majke bile pušačice. Povećana  je vjerojatnost pojave astme i problema s dišnim putevima.

Mogu ja nastaviti nabrajati činjenice na tri stranice o istraživanjima štetnosti pušenja u trudnoći za bebu, ali neću.

Dovoljno je reći da ako volite svoju bebu, želite da bude zdrava i namjeravate osigurati da se zdravo hrani (bez pesticida), pije čistu vodu (bez onečišćenja) i diše čisti zrak, nemojte je trovati dok je vaše tijelo štiti i hrani. Ostavite tu smrdljivu, otrovnu cigaretu barem dok se beba ne rodi i prestanete dojiti. To činite zbog svoje bebe, a ne zbog sebe.

mag.pharm. Tanja Vručina Klarić
ljekarnik.blogspot.com

 

PREPORUKE:

Novalac Prenatale kapsule a 30.
Zadovoljna sam kapsulama. Imaju sve što treba trudnici i veliku količinu DHA.

Komentari

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!