Objavljeno: 29.10.2018
Kako bi  Vam olakšala prijavu nuspojava pripremila sam upitnik koji omogućava da anonimno prijavite nuspojavu kroz 7 pitanja
 
Sjećate se jumbo plakata iz 2013. godine gdje žena peglom uništi odjeću? Vjerujem da ste se pitali što znači taj plakat. Donosim Vam priču koja stoji iza toga.

Sigurno ste se susreli sa situacijom da tražite neki lijek kojeg ste nekada davno koristili, a njega više nema i ne može se naručiti. Postoji više razloga za to, a jedan od razloga je da sigurnost primjene lijeka više nije zadovoljavajuća.
 

Ovim plakatom Agencija za lijekove i medicinske proizvode, 
HALMED, pozivala je stanovništvo na prijavu neželjenih reakcija 
na lijekove kako bi se u konačnici povećala njihova sigurnost primjene.

 

Sigurnost svakog lijeka se provjerava periodično. Novi lijek postane dostupan nakon što prođe niz ispitivanja, međutim glavni pokazatelj je ipak kada ga pacijenti krenu koristiti i prijavljivati nuspojave. Prema sakupljenim podacima lijek se preispita, može se pokrenuti promjena pomoćnih tvari u lijeku ili pristupiti razvijanju novog oblika lijeka.

Određene neželjene reakcije na lijekove očekujemo. Međutim ako i doživimo očekivanu neželjenu reakciju obavezno bi je trebali prijaviti osobito ako je navedena u uputi pod nuspojave. Kada mnogo pacijenata prijavi sumnju na neželjenu reakciju, tada se mijenja uputa o lijeku i statistika učestalosti pojave određene nuspojave.

Ispod se nalaze primjeri koji zovu na prijavu neželjene reakcije: 
  • Lijek protiv bolova izaziva problem sa želucem - prijavite!
  • Od lijeka za alergiju jako vam se spava i ošamućeni ste - prijavite!
  • Dijete vam povraća od lijeka za snižavanje temperature - prijavite!
  • Dijete koristi montelukast (Singular, Monkasta, Melarth ), pa se žali na učestale noće more – prijavite!
 
Sumnju na neželjenu reakciju možete prijaviti kod svog liječnika, ljekarnika ili preko online prijave na stranicama HALMED-a (objašnjenje u prilogu 1.).
Kako bi  Vam olakšala prijavu nuspojava pripremila sam upitnik koji omogućava da anonimno prijavite nuspojavu kroz 7 pitanjaZdravstveni djelatnici ljekarni Salus šalju vašu prijavu na obradu u Halmed. 
http://upitnik.hr
 

Budite zdravi, ne prihvaćajte neželjene reakcije na lijek i zatražite savjet ljekarnika kod primjene lijekova u slobodnoj prodaji.
 
 
Prilog.1
Prijava nuspojava od pacijenata na Halmed-u
Pacijent/korisnik lijeka o svim sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva treba obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika, odnosno drugog zdravstvenog radnika s kojim je došao u doticaj. 
Pacijent/korisnik lijeka može i izravno o svim sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva koji se nalaze u prometu u Republici Hrvatskoj pisano izvijestiti Agenciju putem On-line aplikacije za prijavu nuspojava,mobilne aplikacije za prijavu nuspojava ili putem obrasca (.doc) (.pdf) ili nositelja odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet. Nuspojavu može prijaviti korisnik lijeka, a za poslovno nesposobnu osobu, osobu s težom duševnom smetnjom ili maloljetnu osobu nuspojavu može prijaviti roditelj, zakonski zastupnik, odnosno skrbnik.

Komentari

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!