Objavljeno: 04.02.2019

Tmuran dan, naglo zatoplilo, puše topli uznemirujući vjetar. Glava vas lagano boli. Zvoni telefon, zove svekrva/punica i nervoznim, strogim glasom daje savjete o odgajanju djece. Glava sad puca od boli i raste razina vaše uznemirenosti. Dan kreće nizbrdo i svi oko vas su na nišanu. Poznati scenarij?

Niste jedini koji patite kod naglih vremenskih promjena. Mnogima su problem bolovi u glavi i tijelu, neispavanost, pogoršanje kroničnih bolesti, neobjašnjiva nervoza koja se kao zaraza širi među ljudima.

Na vrijeme ne možete utjecati, ali možete umanjiti utjecaj na vaše zdravlje.

Kako se pripremiti na promjene vremena? Pokušajte kroz ovih 6 koraka:

  1. Biometeorološke prognoze omogućavaju vam da se na vrijeme pripremite za nepogodne vremenske prilike koje dolaze. One su postale dio svakodnevnih vijesti, a sadrže opis meteorološke situacije i vremenskih prilika koje mogu loše utjecati na zdravlje.
  2. Kod pojave glavobolje, ne odgađajte smanjivanje boli bilo to lijekovima ili drugim metodama koje vam učinkovito rješavaju glavobolju. Primjer različitih metoda su spavanje, duboko disanje i masaža sljepoočnice, konzumiranje veće količine vode u kraćem vremenskom periodu, meditacija.
  3. Utječite na raspoloženje. Nervoza i razdražljivost mogu vas i ljude oko vas dovesti do velikog stresa koji uništava tijelo. Nemojte to dozvoliti. Držite psihičko stanje pod kontrolom  i nikako ne radite stvari koje vas dodatno uznemiravaju kao što su smanjivanje unosa hrane, plaćanje poreza, rješavanje sukoba ili nesuglasnosti.
  4. Jedite hranu koja vam diže raspoloženje. To dokazano rade sir i čokolada.
  5. Naspavajte se ili odspavajte poslije podne.
  6. I najvažnije je da budete što aktivniji i izađete na zrak. Primijetiti će te da kada ste u zatvorenom prostoru teže podnašate promjene vremena nego na otvorenom. Pružite tijelu priliku da se uskladi s vremenskim promjenama. Šetnja od pola sata može napraviti čuda za vas, a malo jača dopuštena aktivnost potpuno vas oporavi.

 

Koji dodaci prehrani mogu pomoći?

Magnezij povoljno djeluje na spavanje, umanjuje tjeskobu i loše raspoloženje. Bitno je koji odaberete jer iskoristivost magnezija ovisi o njegovom obliku. Ne kupujte bilo gdje već pitajte u ljekarni za savjet o najboljem obliku magnezija za vas.

Ginseng (azijski ginseng Panax ginseng) može pozitivno utjecati i na razne funkcije mozga, kao što su pamćenje, ponašanje, ali i raspoloženje. Moja preporuka: Vitaseng Belupo.

Multivitamini u direktno primjenjivom obliku provjerene su dizalice razine aktivnosti i raspoloženja. Moja preporuka: Suprady direkt.

Nemojte dozvoliti da vam vremenske prilike pokvare dan. Pratite biometerološku prognozu i pripremite se na promjene, ispanirajte aktivnosti na otvorenom, osigurajte si zalihe sira, čokolade i magnezija, naspavajte se i postavite za cilj potjeru za dobrim raspoloženjem.

Najružniji dan može postati lijep uz aktivnosti na otvorenom.

Tanja Vručina Klarić, mag.pharm. (Blog magistre Tanje)

Komentari

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!