Objavljeno: 05.06.2020

FOTOSENZITIVNOST

Utjecaj sunca na zdravlje je uvijek interesantna i nepresušna tema, jer utjecaj može biti koristan i štetan. Ovim člankom magistra farmacije Ana Vitez nastoji osvijestiti na potreban oprez kod korištenja određenih lijekova i preparata za kožu, jer mogu nastati neželjene reakcije.

U slučaju primjene određenih lijekova izlaganje suncu može izazvati posebnu vrstu reakcija koju nazivamo fotosenzitivnost. To je povećana osjetljivosti kože na sunce koja nastaje kao posljedica kombinacije određenog lijeka (ili druge tvari) i sunca. Mogu se javiti promjene na koži koje se ne bi pojavile bez primjene lijeka. Reakcija na koži se iskazuje upalom i crvenilom kože izložene suncu te izgleda poput uobičajenih sunčanih opeklina.

 

Prema uzroku oštećenja fotosenzibilne reakcije mogu biti fototoksične ili fotoalergijske.

FOTOALERGIJSKE REAKCIJE

U fotoalergijskoj reakciji lijek se pod utjecajem sunca promijeni. Tada ga organizam prepoznaje kao alergenu tvar te nastaje klasična alergijska reakcija.  Javlja se crvenilo, otok, pikovi uz svrbež, a kod nekih i pečenje kože.

Fototoksične i fotoalergijske nuspojave lijekova najčešće se očituju kožnom reakcijom, no može se javiti i oštećenje noktiju i osjetljivost očiju.

 

FOTOTOKSIČNE REAKCIJE

Kod fototoksične reakcije lijek se u koži zbog izlaganja suncu kemijski promijeni te nastane štetan produkt koji dovodi do oštećenja strukture kože. Fototoksične dermatoze mogu imati simptome kao i fotoalergijske, no nerijetko se pojavljuju i sunčane opekline, a nakon nekog vremena i hiperpigmentacije, mrlje koje mogu biti plavosive, smeđe ili plavocrne, te dugo ne prolaze. Obično se UV-A zračenje najčešće povezuje s fototoksičnošću, no i UV-B zračenje, kao i vidljivo svjetlo, mogu doprinijeti nastanku fototoksične reakcije.

Što uzrokuje fotosenzitivne reakcije?

Fotosenzibilne reakcije uglavnom uzrokuju pripravci koji se nanose na kožu, ali ih mogu uzrokovati i oralni lijekovi sintetskog porijekla, biljni lijekovi i dodaci prehrani.

Spomenute reakcije mogu izazvati i mirisi s citrusnim i mošusnim notama.

 

Najčešće korišteni oralni lijekovi koji mogu uzrokovati fototoksičnu reakciju su:

 • nesteroidni protuupalni lijekovi
  (ibuprofen,ketoprofen,naproksen,piroksikam,indometacin)
 • tetraciklinski antibiotici (doksiciklin,minociklin)
 • fluorokinolonski antibiotici
  (ciprofloksacin,norfloksacin,moksifloxacin,levofloxacin)
 • antifungalni lijekovi (itrakonazol,terbinafin,grizeofulvin)
 • diuretici (furosemid,hidroklorotiazid,klortalidon)
 • lijekovi za liječenje srčanih bolesti i povišenog krvnog tlaka (amiodaron,nifedipin,diltiazem,)
 • statini (atorvastatin,fluvastatin,simvastatin,rosuvastatin)
 • retinoidi (izotretionin,acitretin)
 • oralni kontraceptiv
 • citostatici (dakarbazin, fluorouracil, flutamid, metotreksat, vinblastin)
 • antipsihotici: flufenazin,haloperidol
 • neki lijekovi za liječenje malarije: klorokin i hidroksiklorokin

 

Čak i proizvodi za zaštitu od sunca mogu doprinijeti razvoju fotozenzibilnih reakcija ako sadrže fotozenzibilizirajuće tvari kao što je paraaminobenzojeva kiselina, salicilati ili oksibenzon.

 

Biljni lijekovi i dodaci prehrani također mogu izazvati oštećenje kože. Pripravke na bazi eteričnih ulja citrusa bogatih kumarinima (bergamot, limun, naranča, mandarina, limeta) trebalo bi izbjegavati barem 12 sati prije izlaganja suncu. Mogu izazvati fototoksične reakcije i ostaviti hiperpigmentacijske mrlje. Jednako tako, pripravci gospine trave, bilo da se radi o oralnom preparatu ili o uljnom maceratu (kantarionovo ulje) također su fototoksični, te se ne preporučuju upotrebljavati prije sunčanja.

 

Kako lijekovi ne bi bili krivi za opekline na vašoj koži, provjerite koristite li koje od navedenih lijekova i dodataka prehrani, izbjegavajte korištenje kozmetike s citrusnim notama i gospinom travom u sastavu te obavezno nanesite zaštitni faktor na kožu prije izlaganja suncu.

 

Ana Vitez mag.pharm.

 

 

 

Izvor informacija:

1.Pliva zdravlje,Lijekovi i sunce,Prof. dr. sc. Dinko Vitezić, dr. med., specijalist kliničke farmakologije

2.Cybermed,Sunce i lijekovi, Margareta Bego, mag. pharm.

3.Mislite na zdravlje na odmoru: Uzimate li lijekove, oprezno sa sunčanjem!,Aleksandra Grundler Bencarić,mag.pharm.

4.Medicine Net,Sun-Sensitive Drugs (Photosensitivity to Drugs),John.P.Cunha

Komentari

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!