Objavljeno: 04.03.2018

U tjednu od 11.-17.03.2018. obilježava se Svjetski dan glaukoma. Glavni čimbenik rizika za nastanak glaukoma koji može dovesti do sljepoće je povišeni očni tlak. Važno je rano otkriti problem te shvatiti važnost ranog otkrivanja ovog problema te značajnost korištenja umjetnih suza kod suhog oka kao posljedice korištenja antiglaukomske terapije.

Glaukom, takozvani tihi kradljivac vida, je bolest gdje dolazi do oštećenja očnoga živca, koja u konačnici dovodi do slabljenja vida te ako se ne liječi dovodi do sljepoće. Nastaje postupno, najčešće kao posljedica povišenoga očnog tlaka.

Polovica oboljelih i ne zna da ima glaukom jer nemaju jasno izražene simptome. Simptomi mogu biti osjećaj pritiska u očima ili nejasne glavobolje tijekom dužeg razdoblja. Zbog odsustva simptoma i početno očuvanog centralnog vida, glaukom se dijagnosticira kasno, obično kada nastupi nepovratni gubitak vidne oštrine i vidnog polja. Javlja se u svim dobnim skupinama, ali najviše u starijih osoba. Postoje naznake da je i nasljedna bolest.

Bez kontrole očnog tlaka pacijenti ne mogu ni slutiti da boluju od glaukoma sve dok se vidno polje ne počne sužavati. Potreban je preventivan pregled kod oftalmologa jednom godišnje. Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa.

Ako je dijagnosticiran glaukom, pristupa se terapiji lijekovima koja se primjenjuje doživotno, a ako se s njome počne na vrijeme, može vrlo efikasno držati propadanje očnoga živca pod kontrolom.

Kod liječenja glaukoma važno je da se prvo kapaju kapi za liječenje glaukoma, a tek iza njih umjetne suze koje bi trebaju biti bez konzervansa (Vizol S). Razmak treba biti minimalno 15 minuta, ali je poželjno da bude 30 minuta.

REFERENTNI CENTAR ZA GLAUKOM MINISTARSTVA ZDRAVLJA RH https://www.glaukom-hr.org/za-pacijente

Proizvode potražite na našem web shopu: http://ljekarnaonline.hr/proizvodi/?search_q=vizol

Komentari

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!