OPIS PROIZVODA: Borovnica je mali višegodišnji grm koji ima bobičaste plodove. Svježi i zreli plodovi su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne boje.
- Zdravstvene prednosti borovnica dolaze uglavnom od visoke razine antocijana, za kojega se ustanovilo da je jedan od najmoćnijih antioksidanata. Borovnice su prava superhrana: pune su nutrijenata te
OPIS PROIZVODA: Borovnica je mali višegodišnji grm koji ima bobičaste plodove. Svježi i zreli plodovi su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne boje.
- Zdravstvene prednosti borovnica dolaze uglavnom od visoke razine antocijana, za kojega se ustanovilo da je jedan od najmoćnijih antioksidanata. Borovnice su prava superhrana: pune su nutrijenata te donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama.
- Prosječna hranjiva vrijednost na 100 ml: Energetska vrijednost/ 155 kJ (37 kcal), masti 0,5 g, od toga zasićene masne kiseline < 0,1 g, ugljikohidrati 8,4 g, od toga šećeri 8,4 g, vlakna < 0,1 g, bjelančevine < 0,1g, sol 0,03 g.
- Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stjenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica.
Ljekovita svojstva borovnice:
Alzheimerova bolest
- Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju učenje, koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i pospješiti kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa.
- Infekcije urinarnog trakta
- Sok od borovnica ima nevjerojatnu moć pročišćavanja urinarnog trakta. Također može ukloniti bakteriju Escherichiu coli. Zaštitit će stanice urinarnog trakta i pojačat će njihovu otpornost na infekcije.
Rak
- Elaginska kiselina u borovnicama ima antikancerogeno djelovanje koje može usporiti rast i širenje stanica raka, a neka istraživanja su pokazala da može odigrati važnu ulogu kod liječenja raka.
Kolesterol
- Topiva vlakna će smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola, a antioksidativna svojstva borovnica će spriječiti oksidaciju kolesterola, zbog koje može doći do nakupljanja plaka na stjenkama krvnih žila.
Zatvor
- Borovnice sadrže vlakna koja će potaknuti rad crijeva. Popijte pola šalice soka od borovnica 2 puta dnevno na prazan želudac kako biste potaknuli probavljanje hrane koju ćete poslije unositi.
Proljev
- Escherichia coli je čest uzročnik proljeva, a antocijan će uspješno ukloniti ovu bakteriju. Borovnice su naročito učinkovite kada je uzrok proljeva zatrovanje nekom hranom.
Upala
- Moćno antioksidativno i protuupalno djelovanje borovnica će pomoći u borbi protiv upala kao što su osteoartritis i giht.
Začepljenje dišnog sustava
- Borovnice će potaknuti cirkulaciju i širenje krvnih žila, što će pružiti trenutno olakšanje od začepljenje nosa i otežanog disanja.
Vid
- Osim što poboljšavaju vid, borovnice će smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.
Dobrobiti borovnica:
• snizuju razinu kolesterola
• pomažu kod dijabetesa tipa 2
• smanjuju visoki krvni tlak
• poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne funkcije
• sprječavaju infekcije urinarnog traka
• smiruju menstrualne tegobe
• poboljšavaju rast kose
• štite zdravlje oka
• saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti.
NAČIN UPOTREBE: preporuka za konzumaciju: 75 ml – cca. 3 x 25 ml uz obrok.
PAKIRANJE: 330 ml