Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti Zdravo uživanje u suncu

ZDRAVO UŽIVANJE U SUNCU

30.04.2021.

Dolaskom lijepog i toplog vremena sunce sve jače grije, skidamo suvišnu odjeću i izlažemo suncu veće površine tijela. Uživanje u suncu bez zaštite zna neugodno iznenaditi opeklinama.  Kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja, za zdravo uživanje na suncu treba se pripremiti i držati se zlatnih pravila koja glase:

  1. Pripremiti tijelo na izlaganje suncu dodacima prehrani ili prehranom. 

    ⦁ Ljeti izbjegavati izlaganje suncu između 11 i 16 sati.

    ⦁ Koristiti zaštitu od sunca koja odgovara tipu kože, a za djecu zaštitu s faktorom 50+

    ⦁ Zaštitno sredstvo nanijeti na kožu 20 minuta prije izlaganja suncu,  obnavljati svaka 2 sata, 

             nakon kupanja i kod znojenja.

    ⦁ Nositi pokrivala za glavu, sunčane naočale te primjerenu, svijetlu i prozračnu odjeću.

    ⦁ Uzimati puno tekućine da ne dođe do dehidracije.

    ⦁ Tretirati kožu losionima koji vraćaju koži vlažnost te pospješuju njen oporavak.

     

    Pripremite kožu za sunce dodacima prehrani

    Dodaci prehrani koji pomažu tijelu da pripremi kožu za izlaganje sunčevim zraka sadrže: 

    ⦁ astaksantin, 

    ⦁ beta-karoten ili karotenoide biljnog porijekla, 

    ⦁ vitamina E, selen,

    ⦁ ekstrakt alge Porphyre umbilicalis

    ⦁ dodaci prehrani na bazi ekstrakta paprati Polypodium leucotomos

     

    Astaksantin učinkovito smanjuje oštećenja na stanicama i štiti od daljnjeg oštećivanja.

    Biljni karotenoidi su pigmenti koji se nalaze u hrani mrkvi, špinatu, tikvama, dinji,  jabukama, mangu, blitvi. To voće i povrće treba jesti istovremeno s mastima jer su karotenoidi topljivi u mastima, a ne u vodi. Beta-karoten ima antioksidacijsko djelovanje i štiti stanice kože od destruktivnog djelovanja ultraljubičastih zraka.

    Selen smanjuje rizik od nastanka crvenila kože i opeklina.

    Vitamin E je antioksidans i štiti stanice kože od oštećenja. 

    Ekstrakt paprati kalaguale ili Polypodium leucotomos ima fotoprotektivno djelovanje te sadrži fotobiološke filtere. Bogat je polifenolima s dokazanim fotoprotektivnim svojstvima: od redukcije eriteme, inhibicija nastanka timin-dimera, stimulacija deplecije Langerhansovih stanica, inhibicija izomerizacije trans-urokanske kiseline.

    Porphyral HSP® je zaštićeni patent ekstrakta alge Porphyre umbilicalis za koji je klinički dokazano da povećava otpornost na slobodne radikale i da smanjuje lezije DNA izazvane UV-om te samim time povećava biosintezu Heat Shock Proteina.

    Pregledajte ponudu priprema za sunčanje na ljekarnaonline.hr

 

Što kada sunce opeče?

Kada sunce opeče potrebno je 

⦁ hladiti kožu termalnom vodom, 

⦁ na zahvaćeno mjesto što prije staviti hladan i vlažan oblog. 

⦁ Pomažu i gelovi s aloe verom, S.O.S. krema s ribljom masti i dekspantenolom, sprejevi s              alantoinom i dekspantenolom, losioni za obnovu oštećene kože. 

⦁ Preporučan uzeti astaksantin dodatak prehrani jer on reducira štetne učinke, smanjuje kožnu          iritaciju, svrbež i alergijsku reakciju, ciljano štiti stanični DNA od UV oštećenja. 

⦁ Kod prisutnog svrbeža možete uzeti antialergijske lijekove dostupne u ljekarnama, a kod              boli blagi lijek protiv bolova. 

Ako je zahvaćena veća površina kože i ako se stanje ne poboljšava nakon korištenja obloga i uzimanja antialergijskih lijekova, potrebno je posjetiti liječnika.

Potreban je oprez kod korištenja određenih lijekova i preparata za kožu, jer mogu nastati neželjene reakcije kod izlaganja suncu. Kako lijekovi ne bi bili krivi za opekline na vašoj koži, provjerite koristite li koje od navedenih lijekova i dodataka prehrani, izbjegavajte korištenje kozmetike s citrusnim notama i gospinom travom u sastavu te obavezno nanesite zaštitni faktor na kožu prije izlaganja suncu. Pripravke na bazi eteričnih ulja citrusa bogatih kumarinima (bergamot, limun, naranča, mandarina, limeta) trebalo bi izbjegavati barem 12 sati prije izlaganja suncu

 

Stvaranje Vitamina D3

Sunce ima pozitivne učinke na naše raspoloženje i potiče stvaranje vitamina D3 u našoj koži. Pod djelovanjem UVB sunčanih zraka u koži, iz kolesterola, naše tijelo stvara vitamin D3, a za to je dovoljno 30 minuta dnevno izlaganja suncu. U jutarnjim satima i kasno popodne djecu ne mažite zaštitnim preparatima da prime dovoljno UVB zraka. Djeci tamnije puti treba više izloženosti suncu jer sporije upijaju UVB zrake.

 

Uz pridržavanje zlatnih pravila,  uzmite najbolje od sunca, potaknite sintezu Vitamina D i oslobodite endorfine koji vas čine sretnima. 

 

Tanja Vručina Klarić mag.pharm.

ZU Ljekarna Salus

 

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager