Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti VODENE KOZICE

VODENE KOZICE

21.02.2017.

 

Vodene kozice ili varicella je blaga akutna, sistemska infekcija najčešće dječje dobi koju uzrokuje virus varicella-zoster.

 

Klinička Slika

Ova vrlo zarazna bolest karakterizirana je svrbežom i osipom na koži u obliku mjehurića ispunjenih tekućinomkoji pucaju i pretvaraju se u kraste. Bolest obično počinje blagim općim simptomima poput povećane tjelesne temperature, glavobolje i osjećaja malaksalosti. Ubrzo nakon toga, već sljedeći dan, dolazi do izbijanja osipa. Osip se pojavljuje na mahove, a počinje sa svega nekoliko crvenih točkica koje se napune tekućinom stvarajući male mjehuriće koji često svrbe. S područja trupa, gdje se prvo javljaju takvi mjehurići, osip se u sljedećih 4-5 dana proširi na vrat, lice, vlasište te ekstremitete. Također, osip se može pojaviti i na sluznici u ustima,gornjim dišnim putovima, uhu, na spolovilu. Mjehurići obično izbijaju sve do petog dana bolesti nakon čega vrlo rijetko dolazi do izbijanja novih. Većina se mjehurića već do šestog dana raspukne i pretvori u krastu koja obično otpadne u roku 2-3 tjedna od početka izbijanja.

Komplikacije

U dječjoj dobi komplikacije su vrlo rijetke. Ukoliko se zbog češanja mjehurić ili krasta ukloni prije nego sama otpadne, mogu ostati ožiljci koji izgledaju poput malih udubljenja. Također, u takvim situacijama može doći do sekundarne infekcije ranica stafilokokom i streptokokom. Još rjeđa komplikacija vodenih kozica je postinfekcijski encefalitis koji ima uglavnom lošu prognozu. U starijoj životnoj dobi opasna je varičelozna upala pluća koja može biti smrtonosna, pogotovo kod osoba oslabljenog imuniteta.

Epidemiologija

Bolest obično zahvaća djecu između druge i osme godine života, no ponekad se može javiti tek u odrasloj dobi te su tada moguće dodatne komplikacije (neurološke, upala pluća). Izvor zaraze je osoba zaražena virusom varicella ili herpes-zoster, a virus se prenosi kapljičnim putem, odnosno izravnim dodirom s bolesnikom. Indirektni prijenos  preko otpornih nositelja nije moguć. Osoba koja ima ovu bolest može zaraziti druge u razdoblju od dva dana prije pojavljivanja osipa do šest dana nakon pojavljivanja prvih mjehurića, odnosno dok se svi mjehurići ne osuše i pretvore u kraste. Inkubacija traje od 10 do 21 dana. Gotovo 95% populacije preboli vodene kozice do odrasle dobi, a jednom kad se ova bolest preboli, obično se stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze.

Liječenje

Premda su vodene kozice jedna od rijetkih virusnih bolesti za koje postoji lijek (aciklovir), kao i kod većine ostalih virusnih oboljenja i liječenje vodenih kozica usmjereno je na liječenje simptoma, što je kod blažih oblika bolesti sasvim dovoljno. Bolovi i povišena tjelesna temperatura liječi se analgoantipireticima poput paracetamola i ibuprofena. Osobama mlađim od 16. godina ne preporuča se uzimanje lijekova na bazi acetilsalicilne kiseline zbog opasnosti pojave Reyeova sindroma (oštećenje jetre, mozga i bubrega)!

Također, potrebno je ublažiti svrbež i spriječiti češanje kako bi se spriječile sekundarne infekcije. U tome mogu pomoći oblozi i redovito tuširanje. Svrbež se može smanjiti i mlakom kupkom u koju se doda nekoliko kapi otopine hipermanganau količini da kupka poprimi blijedo-ružičastu boju.Pomoći mogu i različiti gelovi/kreme/pjene s umirujućim djelovanjem na kožu, a mogu se kupiti u ljekarnama (PoxClin,Lexoderm, UriagePruriced gel).Takvi proizvodi nanose se u malim količinama samo na zahvaćena mjesta. Kod izraženijih svrbeža može se uzeti i sistemski antihistaminik.

Dodatno se preporuča održavati nokte čistim i podrezanim kako bi se spriječilo stvaranje ogrebotina zbog češanja, koje se naknadno mogu inficirati. Djetetu možete na ruku staviti laganu pamučnu rukavicu kako biste spriječili češanje.

Kod kompliciranih slučajeva liječnik može propisati antivirotik. Lijek aciklovir dobio je odobrenje američkog FDA-a za liječenje vodenih kozica kod djece nakon druge godine života, ali se on uglavnom koristi samo kod težih slučajeva i kod pacijenata s imunosupresivnom terapijom.

Osobama oboljelim od vodenih kozica preporuča se mirovanje i izolacija. Djeca ne bi smjela ići u školu dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste.         

Prevencija

Bolest se može spriječiti cijepljenjem živim, oslabljenim virusom varicelle. Cjepivo je registrirano u Hrvatskoj, ali nije uvedeno u kalendar obaveznog cijepljenja.

Za smirenje iritacije preporučamao: https://ljekarnaonline.hr/proizvodi/?search_q=kozice
 A-derma dermalibour +,  Avene cicalfate krema 

 

ZU Ljekarne Salus

mag.pharm. Matija Habunek

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager