Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti Uši i gnjide u kosi

Uši i gnjide u kosi

23.11.2015.

Uši glave  su maleni insekti, paraziti sivkasto-bijele boje, dugi od 2 do 4 mm. Žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka, a van njega ne mogu preživjeti dulje od 48 sati.

Uši glave  su maleni insekti, paraziti sivkasto-bijele boje, dugi od 2 do 4 mm. Žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka, a van njega ne mogu preživjeti dulje od 48 sati.   Ne ukopavaju se u kožu već se drže za vlasi i po njima se kreću. Žive uši se hrane krvlju sišući kožu glave domaćina nekoliko puta dnevno na kojoj onda ostaju mala ispupčenja crvenkaste boje. Prilikom hranjenja ispuštaju tekućinu kojom izazivaju intenzivnim i neugodan svbež glave te se čovjek grebe zbog čega po koži glave mogu nastati ogrebotine koje se mogu inficirati.

Uši se najčešće prenose izravnim dodirom glave o glavu. Najviše ih ima tamo gdje je kosa najgušća i gdje je najtoplije, dakle uz vrat, iza uha. Na tim mjestima nalazimo i najviše njihovih jajašca-gnjida. Uši nemaju krila i ne mogu letjeti niti skaču kako se često misli, ali se mogu prenijeti na drugu glavu. Mogu se prenijeti i preko kapa i svih pokrivala za glavu, češljeva, preko jastuka, ručnika, ovratnika na odjeći (treba odvajati odjeću na vješalicama), preko odjeće koja se navlači preko glave.
Nije moguće prenošenje putem vode u bazenu niti je moguća zaraza preko i sa kućnih ljubimaca.

Množe se preko jajašaca zvanih gnjide. Gnjide su sitna, svjetla, najčešće bijela, sjajna, duguljasta, jajašca veličine oko 1 mm čvrsto prilijepljena uz kosu.

Moguće ih je zamijeniti s peruti koja se za razliku od gnjida lako skida s kose.

Na tržištu postoje i repelent sprejevi koji štite, odnosno odbijaju uši od dolaska u kosu.Preporuča se koristiti ih prije odlaska djece u društvo druge djece ako je sezona ušljivosti.

Ako roditelji primjete uši ili gnjide, djecu ne trebaju slati u školu prije nego ih uklone na odgovarajući način. Nužno je odmah obavijestiti kolektiv, školu ili vrtić jer je uš od nekog došla, ali može i nekom drugom isto tako prijeći u kosu. Poželjno je provjeriti i sve ukućane slučaju da se uši pojave samo kod jednog. Za uklanjanje ušljivosti mogu se koristit razna sredstva i načini.

Jedan od načina je uklanjanje pomoću elekričnog češlja koji kada se njime iščešljava kosa, pomoću struje koju dijete ne osjeti, ubije uš svaki put kad na nju naiđe i pri tome se javlja prekidom zvučnog tona.  Također na tržištu postoje različite vrstešampona (neki sadrže insekticide koji uništavaju uši, a također ima i šampona i sprejeva koji djeluju na uši mehanički tj.djeluju na dišni sustav uši pa se ona uguši i dehidrira).Tretman sa šampon bi trebalo ponoviti nakon 7 dana.

Gnjide je najbitnije odstraniti pomoću gustih češljeva, a pomažu i šamponi koji ne uništavaju gnjide ali omekšavaju njihovo ljepilo pa se lakše skidaju s kose.

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager