Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti Upute za očuvanje zdravlja

Upute za očuvanje zdravlja

02.11.2015.

U jesensko-zimskom razdoblju povećava se učestalost bolesti dišnih puteva. Dani su kraći, više se zadržavamo u zatvorenim prostorijama, a tu se virusi lakše i brže šire. Da bismo se dobro osjećali, puno možemo napraviti sami ako u svoju svakodnevnicu unesemo nekoliko jednostavnih postupaka za očuvanje zdravlja.

U jesensko-zimskom razdoblju povećava se učestalost bolesti dišnih puteva. Dani su kraći, više se zadržavamo u zatvorenim prostorijama, a tu se virusi lakše i brže šire. Da bismo se dobro osjećali, puno možemo napraviti sami ako u svoju svakodnevnicu unesemo nekoliko jednostavnih postupaka za očuvanje zdravlja.

1. DOVOLJNO TEKUĆINE
Zbog grijanja je zrak u prostoriji suh, što još brže uzrokuje dehidraciju. Voda je uvijek dobar izbor, a možete si priuštiti topli biljni čaj s medom, koji će pomoći kod bolnog grla, ili zeleni i crni čaj, koji sadrže puno antioksidansa. Na dan popijte najmanje dvije litre tekućine, izbjegavajte alkohol.

2. PUŠENJE
Pušenje škodi grlu i glasnicama. Kada ostanete bez glasa, odreknite se pušenja. Ako je ikako moguće, izbjegavajte pasivno pušenje.

 3. TIŠINA SMIRUJE
Kod različitih virusnih bolesti, odnosno prehlada često je javlja i promuklost. Kod promuklosti koju uzrokuje pogrešna ili prevelika uporaba glasa ili kad je riječ o posljedici upale gornjeg dijela dišnog sustava, najvažnije je da glasnicama omogućimo odmor. Najbolje je dan ili dva uopće ne govorite ili da smanjite govor na najmanju moguću mjeru. To vrijedi i za šaptanje, iako su mnogi uvjereni u suprotno, čak više opterećuje glasnice od glasnog govora. Kao balzam za glasnice, odnosno grlo stručnjaci preporučuju hijaluronsku kiselinu, koja je prirodan sastojak ljudskog tijela i nalazi se gotovo posvuda u tijelu. Njezine su glavne zadaće vlaženje i očuvanje elastičnosti tkiva, odnosno kože. Bez hijaluronske kiseline naše bi tijelo bila samo zahrđala i škriputava hrpa kostiju.

4. VAŽNO JE KRETATI SE
Ispitivanja su pokazala da umjerena tjelovježba (dovoljno je hodanje) koja traje barem pola sata na dan jača imunološki sustav. Ljudi koji redovito vježbaju također obole, ali kod njih ima manje simptoma, a osim toga brže se oporavljaju nakon bolesti. Ako imate blagu prehladu, nemojte prestati biti tjelesno aktivni jer će vam umjerena tjelovježba pomoći da prije ozdravite.

 5. BITNO JE ŠTO JEDEMO
Pokušajte svaki dan pojesti neko voće i povrće te se pobrinite za uravnoteženu prehranu i redovite obroke. Kad ste prehlađeni, izbjegavajte mliječne proizvode jer se zbog njih stvara sluz u dišnim putovima i povećava gnojni iscjedak.

 6. NEMOJTE ZABORAVITI OPRATI RUKE
Da ne biste prenijeli infekciju na ljude oko sebe, redovito perite ruke i izbjegavajte kontakt ruku s licem. Većinu prehlade naime uzrokuju rinovirusi, koji se koncentriraju u nosnoj sluznici, a ruke su često u kontaktu s nosom. Kod kihanja i kašljanja uvijek upotrijebite maramicu i nakon uporabe ju bacite, a zatim operite ruke. Kada su u blizini nema vode i sapuna, upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo za ruke.

 7. KAŠALJ ČISTI DIŠNE PUTOVE
Kašalj je refleksni obrambeni mehanizam koji pokušava očistiti dišne putove od sluzi, ispljuvka, stranog tijela ili drugih nadražaja odnosno prepreka. Može biti produktivan, kada se izlučuje sluz ili sekret, i neproduktivan ili suh, kad se ne izlučuje.

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager