Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti Snižavanje povišene tjelesne temperature lijekovima i fizikalnim mjerama

Snižavanje povišene tjelesne temperature lijekovima i fizikalnim mjerama

18.02.2016.

Mjerite bolesnom djetetu temperaturu i u skladu s utvrđenim vrijednostima temperature prilagodite postupke. Ovisno o visini temperature snižavajte je lijekovima i fizikalnim mjerama. Temperaturu nižu od 38oC mjerenu ispod pazuha nije potrebno snižavati, osim ako se dijete osjeća loše. Dijete promatrajte i mjerite mu temperaturu svakih pola sata kako biste na vrijeme uočili eventualni rast temperature. Kod djece mlađe od 3 mjeseca potrebno je snižavati čak i blago povišenu temperaturu jer se zbog nezrelosti živčanog sustava mogu javiti grčevi. Za snižavanje temperature najčešće se primjenuju paracetamol i ibuprofen. Roditelji često griješe u doziranju ovih lijekova jer ne primjenjuju dovoljne doze u odnosu na dob i tjelesnu težinu djeteta ili ga ne daju u pravilnim vremenskim razmacima.Ibuprofen se primjenjuje u slučaju visoke temperature ili temperature koja ne reagira na paracetamol. Kod dojenčadi i male djece najčešće se primjenjuju čepići, a kod starije djece sirup. Djetetu koje povraća, a ima povišenu tjelesnu temperaturu, treba dati lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature u obliku čepića te dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo.

 

FIZIKALNE MJERE ZA SNIŽAVANJE POVIŠENE TJELESNE TEMPERATURE

Kao potpora za snižavanje povišene tjelesne temperature mogu se primjeniti i fizikalne mjere na način da se prvo djetetu dade lijek za snižavanje temperature, a 30-ak minuta nakon davanja lijeka primjene se fizikalne metode. Učinak fizikalnih metoda na tjelesnu temperaturu ograničen je i prolazan te se zato savjetuje prije njihove primejene dati djetetu antipiretik (lijek za snižavanje povišene temperature).

Fizikalne metode su :

  • vlaženje kože vodom
  • zamatanje djeteta u vlažan ručnik

Mlake kupke, uranjanje djeteta u kadu ili tuširanje često se savjetuju, ali nisu postupak koji treba samostalno primjenjivati. U slučaju povišene tjelesne temperature najprije treba dati lijek kako bi se temperatura spustila, a tek nakon toga provoditi ove postupke kako se dijete ne bi izložilo prevelikoj nelagodi uranjanjem u vodu.

Kod vlaženja mlakom vodom temperatura vode neka bude 32-33 celzijeva stupnja. Vlaženje kože provodite 20-ak minuta. Kontorlirajte temperaturu svakih 15 minuta. 

Kod zamatanja djeteta u vlažan ručnik zamatajte dijete u vlažan ručnik ili pelenu sobne temperature, preko toga omotajte suhi ručnik ili plahtu. Držite dijete zamotano 5-10 minuta, ne stavljajte obloge na pojedine dijelove tijela. Nakon toga dijete obrišite suhim ručnikom. Kontrolirajte temperaturu svakih 15 minuta.

Stavljajte uvijek oblog od vode, a nikako ne druge vrste obloga, pogotovo ne obloge od alkohola (npr. rakija), zbog mogućnosti ozbiljnijih nuspojava koje mogu biti i opasne za život djeteta!

 

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager