Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti PRETILOST I DEPRESIJA

PRETILOST I DEPRESIJA

18.04.2017.

Mnoga istraživanja, kao i najnoviji sustavni pregledi, pokazuju kako postoji jasna povezanost između debljine i depresije.

Pretilost predstavlja veliki suvišak masnog tkiva u tijelu. Dijagnoza se zasniva na indeksu tjelesne mase (izračunat iz težine i visine ) i opsegu struka.
Smanjenje težine od samo 5 do 10% poboljšava zdravstveno stanje i produljuje život. 
Depresija se pak definira kao stanje smanjene psihofiziološke aktivnosti, u kojem prevladavaju tuga, bezvoljnost, pesimizam, obeshrabrenost te usporeno mišljenje.
U Hrvatskoj petina stanovništva ima indeks tjelesne mase veći od  30  što ukazuje na pretilost, a u svijetu se bilježi preko 500 milijuna osoba s debljinom.
Depresija je najčešći problem mentalnog zdravlja, koji pogađa jednu šestinu cjelokupne svjetske populacije. Funkcionalna nesposobnost, stigma, nezadovoljstvo slikom o vlastitom tijelu i ponavljane dijete imaju ulogu u tome kako debljina uzrokuje depresiju.

Liječenje pretilosti uključuje tjelovježbu, promjene u prehrani i ponašanju te ponekad lijekove ili kirurški zahvat. Uloga ljekarnika je u osvješćivanju populacije, promicanju zdravlja i davanju savjeta te informiranju o zdravom načinu života. U ljekarnama Salus od travnja 2017. godine možete zatražiti uslugu određivanja tjelesne težine i indeksa tjelesne mase uz savjetovanje o prehrani i zdravom načinu života. Osim toga pretilost vodi mnogim bolestima kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, mnogi oblici raka, masna jetra i ciroza, osteoartritis, psihološki poremećaji i prijevremena smrt.
U ljekarnama Salus možete također provjeriti rizične čimbenike za razvoj popratnih bolesti kao što su dijabetes (kontrolnim mjerenjem određivanja razine glukoze u krvi), dislipidemija (određivanje razine triglicerida i ukupnog kolesterola u krvi), visoki krvni tlak (mjerenje krvnog tlaka), razvoj metaboličkog sindroma (savjetovanje i procjena rizika kod metaboličkog sindroma).

Potražite proizvode: http://ljekarnaonline.hr/proizvodi/dodaci-prehrani/regulacija-tjelesne-tezine/

mag.pharm. Tanja Vručina Klarić

 

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager