Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti Prehlada kod djece

Prehlada kod djece

19.03.2015.

Prehlada je najčešća respiratorna virusna infekcija kod djece. Prenosi se kapljičnim putem te izravnim dodirom (preko ruku i predmeta). Mala djeca obolijevaju 4 do 6 puta godišnje, a vrtićka djeca i češće. 

Prehlada je najčešća respiratorna virusna infekcija kod djece. Prenosi se kapljičnim putem te izravnim dodirom (preko ruku i predmeta). Mala djeca obolijevaju 4 do 6 puta godišnje, a vrtićka djeca i češće.

Vrijeme između zaraze i pojave simptoma (inkubacija) je samo 1 do 3 dana. Simptomi su obično blagi: šmrcanje, kihanje, začepljenost nosa, suhoća ždrijela i katkad grlobolja. Može se javiti glavobolja i neznatno povišena temperatura.

Prehlada se liječi simptomatski. Dijete treba dobivati dovoljno tekućine, a povišena temperatura (iznad 38,5 C°) snižava se lijekom koji sadrži paracetamol (Daleron, Fibralgin, Lupocet junior, Panadol baby).

Za olakšavanje tegoba grla i ždrijela dostupni su mnogobrojni sirupi na prirodnoj bazi.
Nosić se čisti sprejevima i kapima na bazi morske vode ili fiziološkom otopinom, a kod jako začepljenog nosa mogu se upotrebljavati kapi i sprejevi na bazi dekongestiva koje možete kupiti u ljekarni ( Benil, Meralys, Nasic, Nazol, Olynth, Operil, Zolin).

Kod djece mlađe od godinu dana upotreba takvih kapi mora biti pod kontrolom liječnika. Za lakše disanje može se upotrijebiti eukaliptusov balzam ili eterična ulja Ravintsara i Eucalyptus radiata koja se utrljavaju na područje prsa i leđa ili koriste za inhalaciju.

Antibiotici se ne propisuju za liječenje prehlade jer je to virusna bolest, a na viruse antibiotici ne djeluju.

Prehlada je uglavnom bezopasna, međutim postoje slučajevi kad se roditelj treba obratiti liječniku:

kada je dijete mlađe od 3 mjeseci

  • kada povišena temperatura traje duže od tri dana kod djece starije od 2 godine
  • kada povišena temperatura traje duže duže od jednog dana kod djece mlađe od 2 godine
  • kada dijete ima kašalj i gust, zelen sekret iz nosa u trajanju dužem od 10 dana
Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager