Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti NUTRIKOZMETIKA – LJEPOTA IZNUTRA

NUTRIKOZMETIKA – LJEPOTA IZNUTRA

04.11.2016.

NUTRIKOZMETIKA – LJEPOTA IZNUTRA

Zdrava koža je u modi. Danas se manje usredotočujemo na prekrivanje nedostataka na koži, bitnije nam je da nam koža prirodno izgleda bolje. Želimo biti zdraviji a da ujedno budemo i ljepši. Užurban način života, stres, unos neadekvatne i jednolične prehrane kojoj manjkaju antioksidansi, minerali, vitamini i ostali esencijalni nutrijenti, onečišćen okoliš, izloženost suncu i pušenje uvelike utječu na naše zdravlje i izgled naše kože.

Koža kao naš najveći organ, zajedno s našom kosom i noktima, osjetljivi su indikatori nutritivnih manjkova i stresa. Kožu, nažalost, nije dovoljno njegovati samo izvana zbog ograničene raspoloživosti i mogućnosti apsorpcije sastojaka iz krema, koji teško dolaze do dubljih slojeva kože. I tu u pomoć dolazi NUTRIKOZMETIKA, oralni dodaci prehrani koji djeluju sistemski i na taj način pozitivno utječu na izgled i stanje naše kože, kose i noktiju.

Nutrikozmetika ujedinjuje kozmetičku, prehrambenu i farmaceutsku industiju. Za zdravlje i ljepotu potrebno je kombinirati kvalitetne topikalne preparate (preparati koji se nanose na kožu) i zdravu prehranu. Istraživanja potvrđuju da prehrana bogata antioksidansima i zdravim mastima a siromašna šećerom, rafiniranim ugljikohidratima i lošim mastima može pomoći koži da izgleda mlađe i zdravije. Pošto je svakodnevno jako teško samo hranom unositi sve potrebne mikronutijente, dodaci prehrani su idealna nadopuna za zdravi život i ljepšu kožu, kosu i nokte.

Uzimanjem ciljanih dodataka možemo postići bolju elastičnost i mekše linije kože, reduciranje bora, bolju vlažnost i zaštitu struktura kože; spriječiti prerano starenje kože koje izaziva oksidativni stres; zaštititi kožu od crvenila i iritacija; poboljšati stanje kožnih bolesti koje se teško liječe (npr. pigmentacijske mrlje, akne, rosacea, psorijaza); smanjiti ispadanje kose i poboljšati čvrstoću noktiju.

Tri glavne kategorije nutrikozmetičkih proizvoda su zaštita od UV zračenja, izbjeljivanje kože i općenito njega kože, kose i noktiju. Iako izlaganje sunčevu zračenju ima nekih prednosti, ponajprije zbog sinteze vitamina D, naša koža zbog toga prijevremeno stari. Izloženost UV zračenju doprinosi vidljivim znakovima starenja kao što su smeđe mrlje i duboke bore, a oštećenje DNA pod djelovanjem UV zraka može dovesti i do raka kože. Zato je bitno nanosti kreme s visokim SPF faktorom, ali i pomoći koži iznutra kvalitetnim antioksidansima. Izbjeljivanje kože posebno je popularno u Azijskim zemljama, kod kojih je ideal ljepote ne samo zdrava već i svijetla koža. Inhibicija proizvodnje melanina, kožnog pigmenta, cilj je u razvoju proizvoda koji imaju izbjeljujući efekt. Anti-age efekti postižu se zaštitom kolagenskih vlakana u koži antioksidansima te poboljšanjem debljine, elastičnosti i vlažnosti kože fitosterolima i polifenolima. Suhoj koži pomažu višestruko nazasićene masne kiseline (omega-3 i omega-6 masne kiseline) gradeći ceramide, esencijalne za vlaženje kože i čuvanje njezine barijerne funkcije, smanjujući crvenilo i pucanje kože. Za poboljšanje općeg stanja organizma važni su naravno i vitamini i minerali.

Postoje mnogi vanjski pokazatelji našeg unutranjeg stanja organizma. Ciljanim unošenjem nutrijenata možemo ublažiti ta stanja.

KOŽA:

  • akne: mogući nedostatak vitamina A, B2, B3, B6, E, K2; kalija, cinka, masnih kiselina
  • masna koža lica, crvenilo: mogući nedostatak vitamina B2
  • rosacea: mogući nedostatak vitamina B2, cinka, esencijalnih masnih kiselina
  • psorijaza: mogući nedostatak esencijalnih masnih kiselina, vitamina A, B12
  • ekcemi: mogući nedostatak vitamina A, B2, B6, C; esencijalnih masnih kiselina, selena, magnezija, željeza, kalija, folne kiseline
  • strije: mogući nedostatak cinka
  • ispucale usne: mogući nedostatak vitamina B2, željeza

KOSA:

  • suha i lomljiva kosa: mogući nedostatak proteina, masnih kiselina, željeza, vitamina A
  • tanka i rijetka kosa: mogući nedostatak željeza
  • pojačano ispadanje kose: mogući nedostatak željeza, cinka, bakra, selena, biotina, vitamina B3, B6

NOKTI:

  • mekani i lomljivi nokti: mogući nedostatak magnezija, kalcija, selena, biotina, vitamina A
  • bijele mrlje po noktima: mogući nedostatak cinka
  • nepravilan izgled noktiju: mogući neodstatak željeza, cinka

Za pravilan izbor nutrikozmetičkog proizvoda, potrebno je znati njegov sastav. Treba koristiti proizvode sa sastojcima koji su već dugo na tržištu dodataka prehrani te su zato i vrlo dobro istraženi. I naravno treba imati na umu da će prvi rezultati biti vidljivi tek nakon 4 do 8 tjedana redovite upotrebe.

Najistraživaniji i najviše upotrebljavani sastojci nutrikozmetičkih proizvoda su:

  • VITAMINI: A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikotinamid), pantotenska kiselina (B5), B6 (piridoksin), folna kiselina (B9), B12 (cijanokobalamnin), C, E, biotin (vitamnin H)
  • MINERALI: cink, bakar, željezo, selen, mangan, magnezij, jod
  • MASNE KISELINE: alfa-linolenska kiselina, alfa-lipoična kiselina
  • AMINOKISELINE: l-cistein, l-metionin, l-lizin, l-prolin, l-cistin

OSTALI: metilsulfonilmetan (MSM), kolagen, hijaluronska kiselina, koenzim Q10, karotenoidi (beta karoten, likopen, lutein, astaksantin, zeaksantin, fitoen, fitofluen), polifenoli (iz zelenog čaja i sjemenki grožđa).

I misao za kraj: pravilnom prehranom, redovitom tjelovježbom, unosom dovoljne količine tekućine, korištenjem kvalitetnih topikalnih preparata koji odgovaraju našem tipu kože i unošenjem ciljanih dodataka prehrani možemo biti lijepi, zdravi i zadovoljni iznutra i izvana.

Mag.pharm. Mirjana Šipek

NOVI PROIZVOD U NAŠOJ LJEKARNI:
SIKAPUR KAPSULE 
http://ljekarnaonline.hr/proizvodi/dodaci-prehrani/koza-kosa-nokti/

 

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager