Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti Menopauza

Menopauza

14.01.2016.

Riječ menopauza u užem smislu označava zadnju menstruaciju u životu žene, premda se taj pojam često poistovjećuje s pojmom klimakterij, koji uključuje dulje vremensko razdoblje. Klimakterij započinje postepenim gašenjem reproduktivne funkcije nekoliko godina prije menopauze i traje deset godina nakon nastupa menopauze.

Menopauza se dijagnostički utvrđuje tek nakon dvanaest mjeseci izostanka menstrualnog krvarenja. Svaka žena tijekom života prolazi oko 390 menstrualnih ciklusa i u tim ciklusima se smanjuje broj folikula (iz njih se luči jajna stanica kad sazrije, a taj proces se naziva ovulacija, folikuli luče i ženske spolne hormone). Kad se zaliha jajnih stanica (folikula) iscrpi, žena ulazi u menopauzu, to razdoblje obilježava prilagodba organizma na nedostatak spolnih hormona (prvenstveno estrogena).Najviše pogođena tkiva su mozak, koža i sluznice, urogenitalni , koštani i krvožilni sustav.
Poslije zadnje menstruacije javljaju se rani simptomi koji nastaju zbog naglog pada koncentracije estrogena. Rani simptomi su: umor, iscrpljenost, psihičke tegobe (česta je pojava depresije), poremećen san, vazomotorni simptomi odnosno valovi vrućine (valunzi). Pet do deset godina nakon menopauze javljaju se srednjoročne posljedice nedostatka estrogena, a to su propadanje urogenitalnog sustava, kože i sluznice, smanjenje libida i slabljenje kognitivnih funkcija. Česte su vaginalne infekcije zbog kojih spolni odnosi postaju bolni pa se preporuča korištenje sredstava koji vlaže sluznicu (lubrikanti) i sprečavaju pojavu neugodne suhoće. Deset godina nakon menopauze javljaju se kardiovaskularni i koštani problemi(osteoporoza).  
Mnogi od nabrojenih simptoma mogu se ublažiti ili čak izbjeći  redovitom tjelovježbom, održavanjem  normalne tjelesne težine, nepušenjem, izbjegavanjem alkohola i kofeina, te uzimanjem dovoljne količine vitamina i minerala. 
U razdoblju prije menopauze i pet godina po nastupu menopauze možete si olakšati simptome kao što su valovi vrućine, promjene raspoloženja, spriječiti razgradnju kostiju i na taj način prevenirati nastanak osteoporoze preparatima na bazi crvene djeteline(Femipause, Vitalia feminal, Pharmoval Naturafem) i soje (Soja flavon) koji dokazano djeluju na te simptome. Naime  ekstrakti tih biljaka sadrže tvari koje nazivamo izoflavoni  (fitoestrogeni), a nazvani su tako po svojem djelovanju koje je poput estrogenskog. Preparati na bazi cimicifuge pomažu kod lošeg raspoloženja(Klimaktin uno, Refemin). Mnogi preparati sadrže i vitamine (npr vitamin D) i minerale (npr kalcij)(Feminine forte duo) koji služe u prevenciji osteoporoze  i odabirom takvih preparata misli se na zdravlje i pokretljivost u godinama koje slijede nakon menopauze.
Ipak treba naglasiti da i ovi preparati imaju ograničenja u primjeni tako da se preparati s crvenom djetelinom i cimicifugom ne smiju koristiti kod preboljelog raka dojke, kao ni zajedno s hormonalnom terapijom, antikoagulansima ili acetilsalicilnom kiselinom.
U nastavku slijedi pregled dijela asortimana koji možete potražiti u našim ljekarnama : 

  • Preparat Femipause ima kombinaciju djelatnih tvari za dan (crvena djetelina, sjemenke lana, vitamini B skupine) i za lakše uspavljivanje i kvalitetniji san (melatonin, odoljen, kineska anđelika) 
  • Preparat Klimaktin uno sadrži ekstrakt podanka biljke cimicifuge, a u primjeni je zbog djelovanja na ublažavanje tegoba poput navala vrućine, znojenja i čestih promjena raspoloženja koje su karakteristične za menopauzu.
  • Još jedan proizvod s zanimljivim sastavom je i Feminine forte čije kapsula za menopauzalne simptome sadrži ekstrakt cimicifuge, te kapsula za kosti koja sadži kalcij, vitamin D i vitamin K1.
  • Kombinaciju crvene djeteline i vitamina B5 i B6 nalazi se u pripravku Naturafem. Dodatak vitamina djeluje na umor, no i na regulaciju hormonalne aktivnosti (vitamin B6). 
  • Također u ponudi je i homeopatski preparat Klimaktoplan koji se sastoji od ekstrakata cimicifuge, sipe, graha svetog Ignacija i crvenog korijena.  

Budući da na tržištu postoji mnogo proizvoda namijenenih riješavanju ovog problema, najbolja odluka je posavjetovati se o odabiru preparata s vašim ljekarnikom. 
 

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager