Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti MELATONIN  HORMON SPAVANJA ZA LIJEČENJE NESANICE

MELATONIN  HORMON SPAVANJA ZA LIJEČENJE NESANICE

22.02.2017.

Nesanica je čest problem i postoje mnogi preparati za pomoć kod iste. Većina preparata djeluje tako da umiruje i tako omogućava lakše usnivanje, međutim postoje i preparati s melatoninom, hormonom kojeg stvara naše tijelo.

MELATONIN  HORMON SPAVANJA ZA LIJEČENJE NESANICE

Melatoninje hormon kojeg luči epifiza, a smatra se da on upravlja regulacijom ciklusa spavanje-budnost. Pozitivno utječe na početak sna, njegovo trajanje i kakvoću te produžuje REM spavanje. Ovaj hormon pomaže ljudima koji trpe od nesanice tako što ih brzo uvodi u san i znatno smanjuje vjerojatnost buđenja. Sintetski melatonin istraživan  je u liječenju različitih poremećaja spavanja, uključujući nesanicu i narušenog ritma sna i budnosti.

Malo više o melatoninu…

Proizvodnja i otpuštanje podudara se s mrakom, obično počinje oko 9 navečer i traje do 4 ujutro. Otpuštanje melatonina smanjeno je kod danjeg svjetla. Proizvodnja melatonina ovisi i o životnoj dobi. Djeca u dobi do sedam godina luče najviše melatonina pa se smatra da je visoka razina tog hormona uzrok duljeg spavanja djece u usporedbi s odraslima. Sa starenjem opada razina melatonina, posebice nakon četvrtog desetljeća. Osim toga,  smanjena se količina luči u ranijim satima pa se zbog toga s godinama ciklus budnosti i pospanosti pomiče unaprijed te ljudi ranije usnivaju, ranije se bude i općenito spavaju manji broj sati.

Kada je melatonin koristan i kada nije

Melatonin je koristan i kad je ritam budnosti i sna narušen noćnim radom ili putovanjem među vremenskim zonama. Tipični simptomi mogu uključiti svakodnevnu pospanost, nesanicu, česta buđenja i gastrointestinalne probleme. Kliničke studije melatonina pokazale su subjektivnu redukciju dnevnog umora, poboljšano raspoloženje i kraće vrijeme oporavka, odnosno povratka na normalan način spavanja, energiju i budnost. Pokazano je da zbog opadanja količine lučenja sa starenjem, primjena melatonina preporučuje se i kod nesanice u menopauzi.

Osim ovih uloga, melatonin može utjecati na žensku reproduktivnu funkciju. Melatoninse povezuje sa supresijom lučenja luteinizirajućeg hormona tijekom sredine ciklusa, što može rezultirati djelomičnom inhibicijom ovulacije. Zbog toga ga ne smiju uzimati žene koje planirajutrudnoću, trudnice, a ne preporučuje se uzimati ni tijekom dojenja jer dodatak melatonina može sniziti otpuštanje prolaktina.

Melatonin se općenito dobro podnosi, ali osim pozitivnih učinaka, mogući su i neki neželjeni, npr. pospanost sljedećeg dana, umor, vrtoglavica, glavobolja i iritabilnost te utjecaj na krvni tlak.Nije preporučljivo uzimati melatonin ako patite od zimske depresije jer tada organizam ionako proizvodi previše melatonina, a pod utjecajem tame opada lučenje serotonina, bitnog za dobro raspoloženje.

U Republici Hrvatskoj dostupni su preparati s melatoninom u količini od jednog miligrama, i to kao jedinom djelatnom tvari ili u kombinaciji s drugim biljnim ekstraktima, vitaminima i mineralima.

 

ZU Ljekarna Salus

mag.pharm. Katarina Zadržan Gložinić

 

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager