Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti KURKUMIN-PRIRODNI LIJEK MNOGOSTRUKOG DJELOVANJA

KURKUMIN-PRIRODNI LIJEK MNOGOSTRUKOG DJELOVANJA

09.03.2017.

Kurkuma, začin koji se dobiva iz istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije, koristi se u pripremi jela, a može se pohvaliti i dugom tradicijom primjene u Ayurvedskoj medicini kao kozmetički pripravak i prirodno ljekovito sredstvo.

Svježa kurkuma je narančaste boje, aromatičnog blagog ljuto-palećeg i gorko-smolastog okusa. Nakon sušenja i mljevenja dobiva se svijetložuti prah blagog, svježe paprenog mirisa i gorkasto-palećeg okusa. Premda se ponekad može nabaviti i svježa, kurkuma se najčešće prodaje sušena i mljevena. Hrani daje toplu, blagu aromu i prepoznatljivu žutu boju. Osnovni je sastojak currypraška, mješavine usitnjenih začina koju su Britanci kreirali za vrijeme svoje kolonijalne vladavine u Indiji.

Žuti pigment kurkumin temeljni je aktivni sastojak biljke kurkuma, a danas se ističe kao jedan od najsvestranijih prirodnih sastojaka s raznolikim blagotvornim učincima. Pripisuju mu se brojna farmakološka svojstva, uključujući imunomodulatorno, antioksidativno, protuupalno te antimikrobno djelovanje. Ipak, zbog ograničene raspoloživosti kurkumina iz same biljke, preporučuju se oblici koji se dobro iskorištavaju u organizmu  poput solubilizata kurkumina u micelama.

Dodaci prehrani s kurkuminom imaju široku primjenu te se koriste  kao pomoć u liječenju raznih bolesti, uključujući upalne bolesti crijeva, kataraktu, rane, žučne kamence, alergije, čir želuca,psorijazu, hipotireoidizam, infarkt miokarda, osteoporozu, plućne bolesti, aterosklerozu, artritis, dijabetes tipa 2.Također pridonose jačanju funkcije imunološkog sustava.

Kurkumin  se sve više primjenjuje i u kozmetičkoj industriji.U istraživačkim laboratorijima kozmetičke industrije utvrđeno je da kurkuminoidi iz podanka kurkume posjeduju svojstva kao što su zaštita od UV zračenja, antioksidativno, protuupalno, antiseptičko i adstringentno djelovanje, te sposobnost očuvanja vlage u koži.U izradi mirisnih kompozicija za parfeme, losione, kreme i druge kozmetičke proizvode upotrebljavaju se eterično ulje i ekstrakti kurkume. Omiljeni je sastojak naročito u parfemima s naglašenom orijentalnom notom. Standardizirani ekstrakti dodaju se proizvodima za njegu kože protiv bora i s antiaging učinkom.

Potražite proizvode http://ljekarnaonline.hr/proizvodi/dodaci-prehrani/imunitet/almagea-curcumin-forte-vit-d-caps-a30-14467/

Mag.pharm. Ana Vitez

 

 

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager