Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti Kako olakšati simptome alergije?

Kako olakšati simptome alergije?

05.05.2016.

Travanj i svibanj su vrlo neugodni mjeseci za sve veći broj ljudi, jer zbog velike količine peluda u zraku imaju različite zdravstvene poteškoće koje im otežavaju svakodnevan život. Uzrok tih poteškoća je preosjetljivost organizma to jest alergijska reakcija na, za većinu osoba, potpuno bezopasne tvari koje se nazivaju alergeni. 

Alergijske manifestacije su najrasprostranjenije imunološke bolesti. Zahvaćaju između 20 i 30% populacije zapadnih zemalja. Češće se javljaju u industrijskim zemljama.

Najčešći  inhalacijski alergeni su: pelud stabala, trava i korova, a u Hrvatskoj najčešći uzročnici peludnih alergija su ambrozija, breza,  čempresi, trave, maslina, crkvina, pelin, joha i lijeska.

Osobe koje su preosjetljive na neki inhalacijski alergen trebale bi pratiti kada im se javljaju tegobe i provjeriti u peludnom kalendaru koji bi mogao biti potencijalni alergen.  Na taj način se mogu unaprijed pripremiti za sezonu alergija, da pravovremeno počnu uzimati terapiju, uklone biljke uzročnike ako je to moguće ili ako su u mogućnosti planirati putovanje u dijelove zemlje gdje je niska razina alergena u zraku.

Peludni kalendari su dostupni na stranicam Plivazdravlje www.plivazdravlje.hr

ALERGIJSKI RINITIS je najčešći oblik alergije na pelud u zraku gdje pelud napravi upalu u sluznici nosa, pa su simptomi iscjedak iz nosa, svrbež , začepljenost nosa i kihanje. U 40 -70% bolesnika javljaju se i očni simptomi, crvenilo, svrbež očiju i suzenje. Često ljudi koji pate od alergijskog rinitisa zamijene ga s prehladom. Ako se alergijski rinitis ne liječi može doći do upale sinusa, upale srednjeg uha, upale oka, respiratornih infekcija gornjih dišnih puteva.

Moja preporuka za liječenje alergijskog rinitisa jest lijek koji sadrži antihistaminik te kapi za nos koje sadrže dekongestiv ili ektoin.
Antihistaminik pomaže ublažiti simptome povezane s alergijskim rinitisom poput kihanja, curenja ili svrbeža nosa, a uzima se jedna tableta na dan.
Dekongestivi  pomažu uklanjanju otečenosti nosne sluznice i kapi se mogu koristiti do četiri puta na dan.
U ljekarnama su dostupni i medicinski proizvodi koji sadrže ektoin, prirodni sastojak koji stvara sloj hidrofilma na sluznici te podupire prirodnu zaštitnu barijeru organizma u nosu i to kao pripravak za nos i oči.

Kao prevencija nastanka sezonskih alergija može pomoći dodatak prehrani ulje crnog kima. Ulje crnog kima se primjenjuje na usta i to odrasli 1 čajna žlica, nakon obroka 3 puta dnevno, a djeca od starija od 3 godine pola čajne žlice, nakon obroka 2 puta dnevno. Može se pomiješati sa sokom ili medom.

Aktivnosti na otvorenom treba planirati kada je razina peludi u zraku smanjena, a to je nakon kiše, rano jutro ili kasno navečer. Nakon boravka na otvorenom potrebno je obavezno se istuširati i promijeniti odjeću, jer pelud zaostaje u odjeći i kosi.

mag.pharm. Tanja Vručina Klarić

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager