Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti INHALATORI - ODGOVORI NA 7 NAJČEŠĆIH PITANJA

INHALATORI - ODGOVORI NA 7 NAJČEŠĆIH PITANJA

02.11.2019.

Prehlade i viroze vole listopadi i studeni kada se udomaće, a osobito u dječjoj populaciji. U tom razdoblju u ljekarnama primjećujemo povećani interes za električnim inhalatorima i tada pacijenti postavljaju puno pitanja veznih uz njihovu uporabu poput:

1. Što su inhalatori?
Inhalatori su medicinski uređaji koji koriste ultrazvučnu metodu ili komprimirani zrak da proizvedu od fiziološke otopine finu maglicu od tisuću čestica. Veličina udahnutih čestica mora biti između 1 i 5 µm kako bi dospjele u pluća. Kod odabira inhalatora važno je znati veličinu čestica jer ako čestice nisu manje od 5 µm, malo je vjerojatno da će dospjeti do pluća gdje mogu biti najučinkovitije.

2. Kako se inhalirati?
Za inhaliranje koristimo sterilnu fiziološku otopinu. Sterilna znači da nema mikroorganizama koji bi mogli uči u organizam inhalacijom. Uvijek koristite fiziološku otopinu ili u jednokratnim malim ampulama ili iz zatvorene boce gdje je uzimate van iglom. Fiziološka otopina je vodena otopina sa 0.9% soli, baš kakvu sadrži naš organizam, pa kod inhalacija ne iritira nosnu sluznicu.

3. Za što se koriste inhalacije inhalatorom?
Terapeutske upotrebe inhalacija kompresijskim ili ultrazvučnim inhalatorom su:

  • prevencija i liječenje prehlada
  • pomoćna terapija u liječenju nekih teških respiratornih bolesti (terapija cistične fibroze, astme, kroničnog bronhitisa i sinusitisa).
  • Osim toga njenu korist su prepoznali  ljudi koji rade u govornim profesijama, sportaši i pjevači.


Udisanje fiziološke otopine u obliku pare regulira sadržaj vlage u dišnim putevima i pomaže plućima da se očiste, sluznica bude navlažena i sekret omekšan što olakšava njegovo izbacivanje iz dišnih puteva.

4. Smiju li se jako mala djeca inhalirati?
Udisanje fiziološke maglice može se koristiti čak i za novorođenčad. Djeca često oboljevaju od prehlade i kašlja i upravo inhalacije fiziološkom otopinom umiruju djetetove dišne putove, očiste i smiruju sluznicu i mogu ukapati sluz i olakšati njeno izbacivanje. Za male dišne ​​putove djece, male kapljice, posebno su korisne za udisanje.

5. Kada ne koristiti inhaliranje fiziološkom otopinom?
Kada je dijete prehlađeno, a u povijesti bolesti ima spazme u donjim dišnim putevima i bronhitise, liječnik treba provjeriti da li se dijete smije inhalirati fiziološkom otopinom. Naime ako je prisutan spazam u donjim dišnim putevima, inhalacija fiziološkom otopinom može dodatno izazvati iritaciju i gušenje djeteta jer ono teško diše. U takvim slučajevima liječnik će propisati lijek bronhodilatator da proširi dišne puteve.

6. Kako pravilno inhalirati lijek?
Uzmite potrebnu količinu lijeka propisanu od strane liječnika zatim dodajte fiziološku otopinu u odgovarajućem omjeru. Stavite sadržaj u spremnik raspršivača. Stavite masku na dijete, spojite uređaj na struju i provedite postupak za traženo vrijeme.

 

7. Koji inhalator odabrati?
Kompresijski inahalator za kućnu upotrebu
Tehnologija raspršivanja omogućuje maksimalnu iskoristivost lijeka ako se koristi, a snaga kompresora omogućuje postizanje brze inhalacije. Uređaj stvara glasan ritmičan zvuk koji može umiriti dijete. Poželjno je da se inhalira u uspravnom sjedećem položaju. Mogu doći u oblicima privlačnim za djecu na primjer inhalator tuljan (Philips Sami tuljan). Kompresijski inahalatori mogu imati dodatke kao masku za djecu, set za inhalaciju ili aspirator za nos (Omron duobaby).

Ultrazvučni inhalatorInhalator koji pomoću ultrazvučne tehnologije stvara maglicu čestica. Manjih je dimenzija i radi nečujno. Takvi inhalatori se lako prenose, mogu raditi na baterije, mogu se koristiti pod različitim kutevima, na primjer kod djeteta u ležećem položaju. Idealan je za malenu djecu (Omron inhalator ultrazvučni microair u100).

Za sva ostala pitanja na koje niste pronašli odgovor obratite se svojem ljekarniku. Želim Vam ugodnu jesen sa što manje prehlada

 

Tanja Vručina Klarić mag.pharm.

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager