Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]

GRIPA

02.01.2016.

GRIPA

Influenca ili gripa akutna je bolest dišnog sustava uzrokovana virusima influence, a klinički obilježena ponajprije općim simptomima: povišenom temperaturom i glavoboljom te umorom i bolovima u mišićima. Respiratorni simptomi se obično pridružuju nakon dan-dva, poglavito suhi kašalj i grlobolja.

Virus se prenosi izravnim dodirom ili kapljičnim putem te uporabom inficiranih predmeta. Zaražena osoba kašljanjem i kihanjem, ali i pri govoru i smijanju izbacuje infektivni sekret kroz nos i usta raspršen u kapljice različite veličine. Tako se virus nesmetano širi na udaljenost do 1,5 metara. Bolesnik je zarazan u prosjeku 5-7 dana, a mala djeca i  do tri tjedna.

Inkubacija influence iznosi svega 1 do 3 dana. Bolest nastupa vrlo naglo, a praćena je visokom temperaturom i jače istaknutim općim simptomima. Temperatura može biti izrazito visoka, nerijetko i iznad 40⁰C, osobito u prva tri dana bolesti, a često je popraćena osjećajem hladnoće ili tresavicom. Većina bolesnika ima jaku glavobolju, bolove u mišićima, osjećaj potpune klonulost i nemoći, gubitak teka, mučninu, a neki su pospani, smeteni ili dezorijentirani. Povraćanje i proljev nisu rijetke pojave, posebno u male djece. Febrilna faza bolesti traje 3 do 7 dana, a u djece katkad i dulje. Istodobno ili nakon dan-dva pojavljuju se respiratorni simptomi, najprije s osjećajem žarenja i stezanja u nosu i ždrijelu te pritiskom iza prsne kosti. Potom se pojavljuje suhi nadražajni kašalj.  Tek potkraj febrilne faze nastaje hunjavica sa seroznom sekrecijom iz nosa, a suhi kašalj postaje produktivan. Bolest obično traje 5 do 7 dana, a oporavak je relativno spor i dug. Kašalj, umor, nevoljkost, slab tek i slične tegobe mogu potrajati i nekoliko tjedana.

Budući da virusi influence općenito smanjuju otpornost organizma  izrazito pogoduju nastanku sekundarnih bakterijskih infekcija koje zahtijevaju posjet liječniku.

KAKO SE ZAŠTITITI

Cijepljenje je najučinkovitiji način prevencije gripe.

  • Cijepljenje je posebno važno za osobe s posebnim rizikom od ozbiljnih komplikacija
  • Cijepljenjem štitite ne samo sebe nego i svoju obitelj, suradnike i druge ljude s kojima dolazite u kontakt.

Izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje su oboljele od gripe. Gripa je zarazna bolest i lako se prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom.

Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi.

Imajte zdrave navike i ojačajte imunološki sustav; pravilno se hranite, redovito vježbajte i odvojite vrijeme za odmor.

 

LIJEČENJE

Zanemarili ste savjete o zaštiti i sada se borite s visokom temperaturom, glavoboljom, tresavicom, bolnim mišićima i iscrpljenošću.

  • Ostanite u krevetu ukoliko ne trebate pomoć liječnika i odmarajte se. Odmor će vam pomoći u očuvanju energije potrebne za ozdravljenje i sprječavanju daljnjih komplikacija i širenju zaraze.
  • Pijte dovoljno tekućine. Zbog visoke temperature vaše tijelo koristi više tekućine nego uobičajeno. Spriječite dehidraciju uzimanjem najmanje 6-8 čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina.
  • Olakšajte simptome poput vrućice, glavobolje i bolova u mišićima lijekovima s paracetamolom. Drugi lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (poput sirupa za grlo i kapi za nos) mogu pomoći. Prije kupnje savjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

 

Gripa se može zakomplicirati dodatnom bakterijskom infekcijom (koja se može liječiti antibioticima). Obavezno kontaktirajte svog liječnika ukoliko se slijedeći simptomi pojave za vrijeme gripe: temperatura iznad 40oC koja traje duže od tri dana, izrazito bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima na vratu, promjene svijesti, skraćivanje daha, stalno povraćanje.

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager