Moj račun
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 40,00 €

Nudimo vam besplatno savjetovanje, kontakirajte nas pozivom ili putem emaila.

099 206 3320 042 206 332 [email protected]
Početna Blog Savjeti Alfa-glukan i probiotik – alfa izbor za imunitet

Alfa-glukan i probiotik – alfa izbor za imunitet

21.06.2016.

INOVATIVNI DODACI PREHRANI – Alfabiotik i Alfabiotik Junior

Alfabiotik i Alfabiotik Junior dodaci su prehrani namijenjeni djeci od 3 godine starosti i odraslima. Radi se o inovativnim dodacima prehrani koji u sebi sadrže jedinstvenu kombinaciju AHCC®FD kompleksa (acetilirani alfa 1,4 glukan) i bakterijske kulture BB12®.

http://ljekarnaonline.hr/proizvodi/?search_q=ALFABIOTIK

Autor: doc. dr. sc. Orjena Žaja, prim. dr. med.

Jedno od najčešćih pitanja koje se danas postavlja magistrama u ljekarnama, poglavito od strane roditelja djece predškolske dobi, vezano je za mogućnost jačanja imuniteta. Stoga se nameće pitanje možemo li doista išta napraviti kako bismo pojačali naše obrambene snage ili je to samo mit. Rastući broj znanstvenih dokaza govori u prilog činjenici kako doista postoje mogućnosti pozitivnog utjecaja na imunitet.

Imunost predstavlja sve fiziološke mehanizme kojima organizam koordinirano reagira sa stranim molekulama radi održavanja vlastite cjelovitosti i samosvojnosti. Zdrava imunokompetentna djeca fiziološki imaju godišnje i do 8 puta akutne infekcije gornjih dišnih puteva te u razvijenim zemljama do 3. godine života prosječno dvije epizode akutnog proljeva, dvostruko češće u kolektivima. Najčešće su to samoograničavajuće bolesti, većinom virusne etiologije. No, usprkos tome to su stanja u kojima se najčešće propisuju antibiotici, obično neracionalno.

Akutni proljev javlja se najčešće kao simptom akutnog gastroenteritisa bilo da se radi o infektivnom zbivanju, intoksikaciji hranom ili nuspojavi lijekova. U zapadnoeuropskim zemljama i danas umire preko 230 djece godišnje od posljedica rotavirusnog proljeva. U svjetlu tih činjenica, sasvim je razumljivo pitanje roditelja o zaštiti protiv infekcija.

Imunitet možemo jačati poticanjem obrambenih mehanizama djeteta i to zdravim životnim navikama, ali i direktno djelujući na imunitet i to poglavito kroz modulaciju i jačanje prve linije obrane, poticanjem mehanizama prirođenog imuniteta. Probavni sustav sa svojih 250 - 400 m2, u kojem postoji više bakterija od eukariotskih stanica organizma, predstavlja najvažniji imunološki organ. Iznimno je važna uloga crijevne flore u imunim mehanizmima jer predstavlja sastavni dio prirođene imunosti, pobuđuje stečenu imunost i oblikuje stečeni imuni odgovor. Stoga su danas od posebnog interesa proizvodi koji, na temelju znanstvenih dokaza, mogu modulirati mehanizme prirođenog imuniteta.

Jedan od takvih proizvoda je i kombinacija AHCC® i probiotika BB-12®. AHCC® je smjesa supstancija u kojoj je glavni polisaharid alfa-glukan i to acetilirani 1,4 glukan (ostalo su proteini, lipidi, ugljikohidrati i mala količina beta-glukana). Proizvodi se iz micelija gljiveLentinula edodes (Shiitake) uzgojene u tekućem mediju koji sadrži rižinu slamu. Klinički je dokazano imunomodulatorno djelovanje kroz povećanu aktivnost NK stanica u imunokompromitiranih osoba, povećanje broja i aktivnosti dendritičkih stanica, povećanje poliferacije makrofaga koji imaju ključnu ulogu u primarnoj imunosti te povećanje odgovora citokina.

S druge strane, probiotici su živi mikroorganizmi koji u dovoljnoj koncentraciji imaju pozitivan učinak na zdravlje domaćina, prirodan su dio fiziološke flore i nemaju nuspojava. Sojevi mikroorganizama koji djeluju kao probiotici pripadaju roduLactobacillusa, Bifidobacteriuma i Saccharomycesa. Uneseni u dovoljnoj količini, koloniziraju sluznicu probavnog sustava gdje mogu ispoljiti svoja djelovanja. Uloga probiotika u imunomodulaciji temelji se na mehanizmima koji uključuju sintezu antimikrobnih tvari, borbu s patogenima za nutrijente, modifikaciju toksina i stimulaciju nespecifičnih imunoloških reakcija na patogene. U brojnim velikim sustavnim pregledima utvrđeno je kako su probiotici djelotvoran način prevencije i ublažavanja tegoba kod brojnih patoloških stanja djece, dok se u smjernicama navode kao temeljni dio terapije i prevencije akutnog proljeva.

Nije svejedno koje probiotičke bakterije uzimamo. Učinkovitost sojeva dokazana je znanstvenim istraživanjima, a rezultati istraživanja dobiveni s određenim sojem ne mogu se primjenjivati na neke druge neistražene sojeve. Podaci o rodu, vrsti i soju osnovni su podaci o određenom probiotiku, stoga je pri izboru probiotika iznimno važna točna taksonomska identifikacija. Drugim riječima, prilikom uzimanja određenog soja, moramo znati njegovo "ime i prezime" i provjeriti koliko je znanstvenih studija provedeno u svrhu provjere učinkovitosti i neškodljivosti. Izbor probiotika ovisi i o bolesti za koju ga koristimo, s obzirom na to da brojna istraživanja potvrđuju kako nisu svi probiotici jednako učinkoviti za pojedine indikacije.

BB-12® zaštitni je znak tvrtke Christian Hansen za probiotički sojBifidobacterium za koji su provedene opsežne studije imunomodularnog djelovanja, sposobnosti da modulira specifičan i nespecifičan imunološki odgovor, obnove crijevne mikroflore i visoke stopu preživljavanja u probavnom sustavu uz visoku sposobnost adhezije na mukozu crijeva. Ovaj je soj prema znanstvenim istraživanjima siguran i nema zabilježenih nuspojava. Kombinacija AHCC® i BB-12® ima imunomodulatorno djelovanje, ali različit mehanizam djelovanja. AHCC® je prebiotik, dok je BB-12® probiotik i zajedno imaju sinergistički učinak. AHCC® može normalizirati imunitet sa slabim ili prejakim odgovorom. Dakle, može pomoći obrambenim snagama u borbi protiv različitih okolišnih čimbenika, kao što su infekcije uzrokovane bakterijama, gljivicamai virusima. AHCC® ima imonomodulatorno djelovanje kod respiratornih infekcija te kod recidivirajućih infekcija.

Zaključno možemo reći kako poticanjem zdravih životnih navika i pažljivim odabirom proizvoda koji imaju dovoljan broj znanstvenih dokaza danas možemo doprinijeti obrambenim snagama organizma te poticanjem mehanizama prirođene imunosti smanjiti rizik od ponavljanih infekcija, kako u djece tako i u odraslih.

Za one koji žele više
Prijavom na Newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. Stručni savjeti magistara farmacije i informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Twitter

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager